Očista 1. díl – Prostor

Co můžete právě udělat pro sebe a svůj prostor? Jaro je čas, kdy se v nás nové probouzí. Zima odnesla to staré, a v přírodě se vše probouzí k životu.

Nastává tedy i pro nás ten správný čas, oživit to, co nám přinese do života čerstvý vzduch a možnost se znovu nadechnout.

Je čas pro očistu. Očistu těla, mysli i prostoru.

NEJPRVE SE PODÍVÁME NA OČISTU PROSTORU.

A ZAČNEME TOLIK OBLÍBENÝM VYKLÍZENÍM.

Pro někoho to nejtěžší, pro někoho to nejsnazší věc, kterou  může pro sebe udělat.

Pro ty z vás, kteří mají pocit, že už vyklidili vše, mám krátký příběh mé přítelkyně, které jsem vyklízení doporučila jako uvolňující proces. Tenkrát se skoro rozčílila: „Hano, já už vážně nemám co vyklízet. Vyklízím poslední tři roky.“ Během následujících tří dnů vynášela z třípokojového tolik věcí k popelnicím, že u nich po nocích stáli bezdomovci frontu.

Vždy máme co vyklidit.

JAK NA TO? 

Doporučuji hlavně začít. Neblokujte se zbytečným přemýšlením, kde začnete, kam vše dáte a kdy to uděláte.  Prostě začněte.

Kde: Vyberte tu pro vás nejsnazší část bytu, domu, kanceláře, prostě prostoru, který chcete vyklidit. Dobré je začít v místech, kde trávíte nejvíc času.

Kam: bazary, popelnice, starožitnosti, charita

Kdy: nejlépe ihned

Připravte si pytle. Velké pytle. Nebo tašky. Hodně tašek.

Zbavte všeho, co vám již nepřináší užitek. Starého oblečení, nechtěných dárků, věcí, které pro vás měli hodnotu dříve a dnes je máte už jen ze zvyk. Zbavte se věcí, na kterých lpíte a vlastně už nevíte proč. A všeho, co schováváte „pro jistotu“. Věci, které by se mohly „jednou hodit“, dělají velkou část domácího balastu. Fakt si pro to JEDNOU nemusíte zaneřádit byt na celé roky. A moc nad každou věcí nepřemýšlejte. Čím víc času jednotlivé věci věnujete, tím víc argumentů najdete, proč si ji raději nechat.

OBLEČENÍ, BOTY, KABELKY. Známé pravidlo. Zbavte se všeho, co jste neměli rok na sobě. Maximálně dva J. Vše, do čeho chcete už roky zhubnout nebo přibrat. Pokud se vám to nepodařilo za poslední dva roky, pravděpodobně se to nepodaří. A když jo, ruku na srdce – budete to ještě chtít nosit?

DÁRKY. Věci, které si necháváte jen z důvodu, aby jste neurazili. Nebo ty, které už dnes pro vás nemají tu hodnotu, ale vzpomínka na to, že ji měly, vás udržuje v iluzi, že ji stále mají. Ani myšlenka na to, že za to darující dal tolik peněz, by vás neměla přesvědčit, se věci nezbavit.

NÁBYTEK: o co zakopáváte, překáží vám, prostě vyhoďte, darujte, odvezte do sběrného dvora. Stejně je vám to jen ke zlosti. Kde je moc nábytku, není prostor k pohybu.

OBRAZY A JINÉ UMĚNÍ: zvláštní kapitola. Co na vás působilo před lety a nyní nemá vůbec žádnou pocitovou ani estetickou hodnotu, to pošlete dál. Kupujte jen to, co na vás působí příjemně a pozitivně. Sedět v pokoji proti depresivnímu třeba i milionovému originálu, vám do života moc energie nepřinese.

NOVINY, ČASOPISY, KNIHY. Opravdu je budete zase číst? Možná se jednou hodí? Tak to už jsme tu měli.

NÁDOBÍ: nechte jen to, co opravdu používáte. Sama mám možná hodně pánví, ale já je skutečně používám. Sama to nechápuJ.

JÍDLO: zvláště to trvanlivé. Tuto očistu dělejte opravdu pravidelně. Co je trvanlivé neznamená, že vás to musí přežít.

ENERGETICKÁ OČISTA

K očistě prostoru, ale patří i energetická očista. Udělejte to nejjednodušší.

OCET:  Otřete dveře, rámy dveří a oken, kliky a veškerá málo často udržovaná místa octovou vodou. Kyselost octa nám rozproudí stagnující energii.

SŮL: Sůl použijte k očistě od negativních energií, které mohli v prostoru být a stejně tak si ji tam můžeme nosit sami. Ideálně špetka soli do každého rohu na noc. Druhý den, vymeteme, odneseme z domu. Pokud máme možnost, zakopeme do země.

SVÍCE, VYKUŘOVADLA: Výborným očistným prostředkem je svíčka, vonná tyčinka, či jiné vykuřovadlo. Jde hlavně o to, abyste po vašem očistném zásahu byli schopni prostor dál využívat. Cílem je, lepší dýchání, nikoli udušení kouřem. Také berte ohled na své spolubydlící. Očistná kůra s přiotráveným partnerem vám pohodu nepřinese.

Chápu, že pro někoho může být tento proces těžký. Proto ho často mnozí odkládají, ač uvnitř nich je cosi, co jim říká: Už to udělej, ať se můžeš konečně nadechnout.

Mohu vám během tohoto procesu pomoci. Můžeme najít cestu, jak tímto procesem projít.

Ukliďte svůj dům a uklidíte svůj život. Minimálně z velké části.